Skip links

Εσεις έχετε κάνει τη διαθήκη σας;

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Αυτό το θέμα είναι κενό.
Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #9881 Απάντηση

    ZΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΣ)
    Επισκέπτης

    Λίγες νομικές συμβουλές για να διασφαλίσετε την βούλησή σας!

    Πώς και πότε πρέπει να συντάξω τη διαθήκη μου; Να είναι ιδιόγραφη ή να πάω σε συμβολαιογράφο; Και εάν αλλάξω γνώμη;

    Ιδιόχειρη ή δημόσια διαθήκη;

    Η σύνταξη ιδιόγραφης διαθήκης είναι απλή διαδικασία και αυτή που προτείνουμε να κάνει κάθε άτομο δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο ένα χαρτί και στυλό (κατά προτίμηση μπλε) και ότι μπορεί να την αλλάξει όσες φορές το επιθυμεί.

    Πρέπει να γνωρίζετε πως όλη η διαθήκη πρέπει να συνταχθεί/γραφτεί από εσάς τον ίδιο (και όχι κάποιο άλλο άτομο), να αναφέρει το όνομά σας, να χρονολογηθεί (ημέρα, μήνας και έτος) και να υπογραφεί από εσάς και μόνο (Αρ.απόφασης 208/2019, Τριμελές Εφετείο Πατρών). Είναι σημαντικό να αναφέρεται η τοποθεσία σύνταξης αλλά και να είναι όλο το κείμενο (και όχι μέρος της) γραμμένο από εσάς τον ίδιο. Η διαθήκη αυτή φυλάσσεται από οποιοδήποτε εσείς αποφασίσετε και οπουδήποτε (γραφείο, προσωπικά σας είδη, θυρίδα σε τράπεζα). Μπορείτε να την αλλάξετε, οποτεδήποτε το επιθυμείτε, συντάσσοντας νέα διαθήκη και καταστρέφοντας την προηγούμενη.

    Η δημόσια διαθήκη

    Η δημόσια διαθήκη συντάσσεται με δήλωση δική σας ενώπιον συμβολαιογράφου, ενώ είναι παρόντες και τρεις μάρτυρες ή ένας ακόμη συμβολαιογράφος και ένας μάρτυρας.

    Δεν χρειάζεται να συντάξετε εσείς ο ίδιος τη διαθήκη, αλλά να δηλώσετε προφορικά ενώπιον του συμβολαιογράφου και των μαρτύρων ποια είναι η βούλησή σας, δηλαδή με απλά λόγια, τι θέλει να γράφει η διαθήκη σας.

    Η διαθήκη ανακαλείται:

    α) με σχετική δήλωση σε μεταγενέστερη διαθήκη,

    β) με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου παρουσία τριών μαρτύρων

    Η δημόσια διαθήκη φυλάσσεται από το συμβολαιογράφο, ο οποίος τη δημοσιεύει μετά το θάνατο του διαθέτη.

    Ως μειονεκτήματα της δημόσιας διαθήκης αναφέρονται: ο κίνδυνος ακυροτήτων λόγω των πολλαπλών διατυπώσεων, η μη εξασφάλιση της μυστικότητας, οι δαπάνες και η βραδύτητα ως προς τη σύνταξη.

    Η μεταγενέστερη διαθήκη καταργεί τη προηγούμενη; Η μεταγενέστερη διαθήκη καταργεί τη προηγούμενη μόνο κατά το μέρος που εναντιώνεται σε αυτή δηλαδή όποιο μέρος είναι ασυμβίβαστο με αυτό της προηγούμενης.

    Ζαφειροπούλου Μαρία

    Founder

    Co2gether

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
Απάντηση στο: Εσεις έχετε κάνει τη διαθήκη σας;
Οι πληροφορίες σας: